Waardeoverdracht pensioen
waardeoverdracht
pensioen advies
  • Home
  • Overdrachtswaarde berekenen
    • Waardeoverdracht advies
  • Waardeoverdracht uitgelegd
    • Particulier >
      • Het waardeoverdracht stappenplan
      • Checklist
      • Kapitaal shoppen
    • Zakelijk
    • FAQ
  • Blog
  • Waardeoverdracht.nl
  • Contact

Veelgestelde vragen

Wat is waardeoverdracht?
Als je van werkgever verandert dan stopt je pensioenopbouw bij de oude werkgever en ga je een nieuw pensioen opbouwen bij de nieuwe werkgever. Waardeoverdracht is het overhevelen van de waarde van je oude pensioenaanspraken naar je nieuwe pensioenregeling.
  
Hoe werkt waardeoverdracht?                                                                                                                                                      De vorige pensioenuitvoerder berekent de waarde van uw pensioenaanspraken. Deze waarde wordt overgedragen aan de
nieuwe pensioenuitvoerder. De nieuwe pensioenuitvoerder zet de waarde weer om naar de nieuwe pensioenaanspraken.
 
Is het waardeoverdracht gunstig?
In het verleden leverde waardeoverdracht bijna altijd voordeel op. Maar omdat de pensioenregelingen de laatste jaren zijn versoberd is waardeoverdracht lang niet altijd gunstig. Of het wel of niet verstandig is om  waardeoverdracht te plegen is afhankelijk van de eigenschappen van de oude en nieuwe pensioenregeling. Gezien de complexe materie is het raadzaam om voor de juiste beoordeling een specialist in te schakelen.
Waarom waardeoverdracht?      
Het doel van waardeoverdracht is het beperken van pensioenbreuk dat ontstaat door de wisseling van werkgever. Maar omdat de meeste pensioenregelingen heel anders zijn dan voorheen, is waardeoverdracht niet altijd verstandig.
 
Hoe moet ik de waardeoverdracht starten?
U dient bij uw nieuwe werkgever aan te geven dat u overweegt om uw pensioen bij de vorige werkgever over te dragen. De nieuwe werkgever geeft dit door aan de pensioenuitvoerder en daarmee wordt de procedure waardeoverdracht gestart.
 
Is er altijd recht op waardeoverdracht?                      
Vanaf 8 juli 1994 hebben werknemers een wettelijke recht op overdracht van de waarde van opgebouwde pensioenaanspraken indien zij van werkgever veranderen. Het recht geldt alleen voor dienstverbanden die op of na 8 juli 1994 zijn beëindigd. Is het dienstverband beëindigd vóór 8 juli 1994, dan geldt dit recht niet.                      Overigens zijn de meeste pensioenuitvoerders bereid mee te werken aan waardeoverdrachten die betrekking hebben op dienstverbanden vóór 8 juli 1994. Hiervoor gelden wel een aantal spelregels:
-  de voormalige werkgever dient schriftelijk in te stemmen met de waardeoverdracht. 
-  de voormalige pensioenuitvoerder dient schriftelijk in te stemmen met de waardeoverdracht.
Wat is de overdrachtswaarde van mijn pensioenaanspraken?                                                    
De pensioenaanspraken (bijvoorbeeld oudedagspensioen of nabestaandenpensioen) vertegenwoordigen een bepaalde       
waarde. Wat is er nu nodig om later levenslang de pensioenen te betalen. Dit heet de contante waarde. De overdrachtswaarde is de contante waarde volgens de wettelijke voorgeschreven rekenregels van waardeoverdracht.
 
Hoe kan ik de  berekening controleren?
De rekenregels van waardeoverdracht zijn vastgelegd in het
Besluit reken en procedureregels waardeoverdracht en Regeling rekenregels en waardeoverdracht.
Wat kost mij de waardeoverdracht?
Een waardeoverdracht is kostenneutraal. De werkgever betaalt eventueel verschuldigde administratiekosten. Maar pas op!  Kostenneutraal en een gelijke waarde van de aanspraken op het moment van overdracht is geen garantie
voor een gelijke pensioenuitkering op de pensioendatum!
Hoe is de procedure waardeoverdracht? 
Zie onze pagina over "waardeoverdracht uitgelegd"
© 2007-2021 waardeoverdracht.nl
KvK 28108725
NL16INGB0678860343
algemene voorwaarden
cookieverklaring
privacy statement